Materiaalin yleisesittely

Materiaalia kielen kuntoutukseen. Opi leikkien ja pelaten. Meiltä puheterapeutin suunnittelemat Leikiten-pelit! 

LEIKITEN-harjoittelumateriaali sisältää lasten kielenkehitystä tukevia pelejä ja leikkejä. Oppiminen tapahtuu mukavasti yhteisen pelaamisen ja leikkimisen kautta. Materiaalit on suunnitellut FM laillistettu puheterapeutti Pauliina Isopahkala.

LEIKITEN-materiaali innostaa lasta harjoittelemaan. Mukana on vanhoja tuttuja ideoita, kuten lautapelejä, kuvalottoja ja muistipelejä, mutta myös paljon aivan uudenlaisia pelejä.

Nämä värikkäät ja mielenkiintoiset materiaalit tekevät puheterapiasta lapselle innostavaa ja miellyttävää. Ajattomat ja käytännölliset LEIKITEN-materiaalit ovat helpottaneet lukuisten puheterapeuttien, koulujen ja päiväkotien työtä jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Pelit on tarkoitettu aikuisen ja yhden tai useamman lapsen keskinäisiin tuokioihin. Materiaali soveltuu esimerkiksi puheterapiaan, erityisopetukseen, päiväkoteihin, koulun alkuopetukseen sekä koteihin.

Joka paketissa yli 20 peliä

Leikiten-materiaali on koottu paketeiksi. Jokainen paketti sisältää yli 20 erilaista peliä tai leikkiä, jotka on suunniteltu tiettyyn tarkoitukseen. Harjoitusalue on merkitty aina tietyllä yhdellä värillä. Kaikki paketin pelit, leikit  ja niihin liittyvät tarvikkeet ovat yhdessä muovilaatikossa. Esimerkiksi vaaleanlila paketti sisältää vain helpoimpia kielellisen tietoisuuden harjoituksia. Vaaleansininen paketti puolestaan sisältää vain helpoimpia kieliopin harjoituksia.
  

Laaja materiaali

Kaiken kaikkiaan harjoittelumateriaali koostuu 19 paketista. Näistä paketeista voi koota lapselle yksilöllisen harjoitusohjelman. Pelit ja leikit eivät vaadi ammattitaitoa, mutta jos materiaalia halutaan käyttää kuntoutusmielessä, on syytä käyttää puheterapeuttia tai muuta asiantuntijaa apuna harjoittelun suunnittelussa. Lisäksi myynnissä on yksittäisiä irtopelejä, jotka ovat erilaisia kuin saman värisissä paketeissa olevat pelit.

Puolikkaat paketit

Kaikki paketit voidaan myydä myös puolikkaina paketteina.

1. puolipaketti sisältää pelit alusta puoleen väliin asti, muovilaatikon, pelivälineet, visuaaliset toimintakuvat ja tieto- ja ideakortit sekä sisällysluettelon.

2. puolipaketti sisältää pelit puolesta välistä loppuun asti, muovilaatikon, pelivälineet ja sisällysluettelon.

Selkeyttä värein

Tehtäväsarjat on merkitty eri värein ja tehtäväpaketin vaikeustaso on merkitty värisävyin:
vaalea  = helpoin taso
kirkas   = keskivaikea taso
tumma  = vaikein taso

Helppo pitää järjestyksessä

Pelit on ryhmitelty selkeästi. Pelin etiketin väri kertoo harjoiteltavan osa-alueen. Värisävy kertoo vaikeustason. Jokaisessa etiketissä on kehys, joka kertoo harjoiteltavan osa-alueen tarkemmin. Pelit on lisäksi järjestetty numerojärjestykseen.

Esimerkiksi:

Tämä peli kuuluu pakettiin nimeltä puheen ymmärtämisen ja oman ilmaisun harjoitukset (punainen). Sen avulla harjoitellaan ymmärtämään ja tuottamaan 3-4 sanan lauseita (mato-kehys). Vaikeustasoltaan peli on keskivaikea (värisävy kirkas). Paketin sisällysluettelosta näet muut tähän ryhmään kuuluvat pelit ja leikit (numerointi).

Tämä leikki puolestaan kuuluu helpoimpiin (vaalea värisävy) puheen ymmärtämisen ja oman ilmaisun harjoituksiin (punainen). Se kuuluu ryhmään, jossa kannustetaan lasta jäljittelemään ääntelyitä.

Helppo käyttää

Paketeissa on useita tuttuja pelejä ja leikkejä esimerkiksi onkimista, lottopelejä, muistipelejä tai noppapelejä. Mukana on myös aivan uusia pelejä, esimerkiksi esineitä sisältäviä pussipelejä tai väripurkkipelejä. Jokaisen pelin säännöt ovat niin yksinkertaisia, että pelisääntöjen opetteluun ei kulu paljon aikaa. Tuttuus tuo turvallisuutta lapselle ja on vaivatonta myös aikuiselle. Runsas valikoima pelejä pitää lapsen mielenkiinnon yllä.

Kaikki tarvikkeet valmiina

Jokaisessa paketissa on peleissä tarvittavat alustat, kortit, pussit, onki  ja muut tarvikkeet valmiina, joten pääset heti pelaamaan.

Kuvat puheen tueksi

Jokaisessa paketissa on mukana kuvia erilaisista peleistä esimerkiksi lapsen omaa toimintakalenteria varten.

Etäterapia

Voit hyödyntää pelejä etäterapiassa. Asiakkaamme ovat käyttäneet pelejä niin, että puheterapeutilla on edessään peli ja lapsi on vanhemman kanssa videoyhteyden välityksellä pelissä mukana. Lapsella voi tarvittaessa olla noppa, jolla hän voi heittää vuorollaan. Kalapelejä voi pelata myös noppaa heittäen tai tehdä onnenpyörän jne.
Etäterapian voi toteuttaa myös siten, että puheterapeutti lainaa pelejä koteihin ja on videoyhteyden avulla mukana pelitilanteessa. Kokemukset ovat olleet erittäin rohkaisevia.