Lila tumma lisäpaketti

Kielellinen tietoisuus, vaikein taso

Tummanlila lisäpaketti sisältää 24 erilaista peliä, jotka on tarkoitettu kielellisen tietoisuuden harjoitteluun (vaikein taso).  Nämä pelit on suunniteltu lähinnä niille lapsille, jotka tarvitsevat tukea lukemisen ja kirjoittamisen perusvalmiuksien harjoitteluun tai lapsille, joilla on lukivaikeuksia.

Pelejä on kahdeksalta eri osa-alueelta. Ne täydentävät tummanlilan paketin harjoituksia. Tätä lisäpakettia voi silti käyttää omana itsenäisenä kokonaisuutena. Numerointi on kuitenkin tehty sitä ajatellen, että tämä lisäpaketti on ikään kuin peruspaketin täydennysosa.

2.  Alkuäänteen/loppuäänteen tunnistaminen/ nimeäminen
4.  Äänteen poistaminen ja lisääminen
5.  Lyhyt vai pitkä vokaali
6.  Yksi vai kaksi konsonanttia
7.  Kirjaimet
8.  Sanojen tunnistaminen
9. Tavujen lukeminen
10. Tavurajan löytäminen

TUMMANLILAN LISÄPAKETIN PELIEN SISÄLLÖT

Tässä paketissa on viisi peliä, joiden avulla voi harjoitella alku- tai loppuäänteen tunnistamista ja/tai nimeämistä. Esimerkiksi Mars matkaan –lautapelissä tunnistettu äänne määrää minne asti pelaaja saa raketilla kiitää kohti avaruutta. Jännitystä ei puutu. Kokeillaaanko?

Nelosryhmässä on hauska lautapeli. Huldan huvittelupäivä -lautapelin avulla harjoitellaan sanan alkuäänteen poistamista ja lisäämistä.

Vesa Vasan kisassa harjoitellaan vokaalin keston tunnistamista. Lapsen tulee miettiä onko sanassa lyhyt vai pitkä vokaali. Tule mukaan, tästä taitaa tulla tiukka kisa!

Mato Matilaisen neljän suorassa lapsi opettelee tunnistamaan onko sanassa yksi vai kaksi samaa konsonanttia peräkkäin.

Dimitri Dinosauruksen lautapelissä ja pussikilpailussa opetellaan tunnistamaan kirjaimia.

Kissa Kirjavaisen kuvaloton avulla opitaan tunnistamaan kirjoitettuja sanoja. Idea on helppo: yhdistä oikea sana ja kuva. Ole kuitenkin tarkkana, ettet sekoita kissaa kassiin tai sukkaan. Alustoja on neljä, jotta kaveritkin pääsevät mukaan.

Tavujen lukemisen harjoittelun avuksi paketissa on peräti kaksitoista peliä. Tämän tyyppisiä harjoituksia tummanlilassa peruspaketissa ei ole. Erilaisia pelejä on paljon, jotta niiden avulla voidaan käydä kaikki kirjaimet läpi erityyppisissä tavuissa.

Into Intiaanin lautapelissä luetaan helppoja tavuja, joissa voi olla kirjaimet A, I, N, S ja U. Näitä samoja kirjaimia harjoitellaan myös kahdessa muussakin pelissä. Tarkoituksena on, että tavujen lukeminen yliopitaan ilman, että harjoitukset alkavat kyllästyttää.

Kana Kanasen pelissä toistuvat tavut, joissa on kirjaimet E, L, M, O, R ja Ä. Tavut ovat pitkiä. Kerää itsellesi kanaparvi, mutta varo kettua!

Samoja kirjaimia ja lyhyitä tavuja voi harjoitella myös muissa peleissä. Ideana on, että erilaisia pelejä samojen kirjainten harjoitteluun on useita, niin mielenkiinto säilyy.

Viidakkoseikkailu –lautapelissä harjoitellaan kirjaimia J, K, P ja T lyhyissä tavuissa. Pitkiäkään tavuja ei ole unohdettu. Niitä harjoitellaan Noelin noppapelissä.

Mörkö Mököttäjän lautapeli sisältää kirjaimet H, V, Y ja Ö. Teemun telttaretki –bingossa harjoitellaan tavurajan löytämistä.

SISÄLLYSLUETTELO

 

2. ALKUÄÄNTEEN / LOPPUÄÄNTEEN TUNNISTAMINEN / NIMEÄMINEN
2.5. Valtterin vaarallinen matka -lautapeli
2.6. Mars matkaan -lautapeli
2.7. Kaaleppi Kalkkunan kuvalotto
2.8. Sampon salainen viesti
2.9. Gabriel Gasellin kuvalotto

4. ÄÄNTEEN POISTAMINEN JA LISÄÄMINEN
4.3. Huldan huvittelupäivä -lautapeli

5. LYHYT VAI PITKÄ VOKAALI
5.4. Vesa Vasan kisa

6. YKSI VAI KAKSI KONSONANTTIA
6.4. Mato Matilaisen neljän suora

7. KIRJAIMET

7.3. Kettu Kettusen poimimispeli
7.4. Dimitri Dinosauruksen lautapeli ja pussikilpailu

8. SANOJEN TUNNISTAMINEN
8.3. Kissa Kirjavaisen kuvalotto

9. TAVUJEN LUKEMINEN
9.1. Into Intiaanin lautapeli
9.2. Kristiina Krokotiilin lottopeli
9.3. Boan bongaus -lautapeli
9.4. Pikkaraisten piiloleikki
9.5. Kana Kanasen peli
9.6. Viidakkoseikkailu –lautapeli
9.7. Noelin noppapeli
9.8. Lillin lintubingo
9.9. Mörkö Mököttäjän lautapeli
9.10. Hessun heittopeli
9.11. Bobi Boakäärmeen lautapeli
9.12. Österbergin ötökkäpeli

10. TAVURAJAN LÖYTÄMINEN
10.1. Teemun telttaretki -bingo