Vihreä kirkas lisäpaketti

Ääntäminen, suujumppa, D, R

Kirkkaanvihreä lisäpaketti sisältää 21 erilaista peliä, jotka on tarkoitettu ääntämisen harjoitteluun.

Pelien numerointi on jatkoa kirkkaanvihreälle peruspaketille. Tämän lisäpaketin voi liittää jatkoksi peruspakettiin tai käyttää täysin itsenäisenä pakettina.

Tehtävät on ryhmitelty kolmeen osa-alueeseen:
1. Suujumppa
2. D-harjoitukset
5. R-harjoitukset

KIRKKAANVIHREÄN LISÄPAKETIN PELIEN SISÄLLÖT

Ensimmäisen ryhmän pelien avulla harjoitellaan suun liikkeitä. Kerttu Ketun muistipelin ja Kustaa Kukon dominon kortteja voi käyttää myös monissa muissakin suujumppaharjoituksissa.

Toisessa ryhmässä on D-harjoitteluun sopivia pelejä. D-tavusarjojen harjoitteluun on neljä peliä: kaksi lautapeliä, pussipeli ja kuvalotto. Ohessa on esimerkit Leevi lemmikkiostoksilla-pussipelistä sekä Pietari Pingviinin lautapelistä. Kaikkien pelien nimet näet alareunassa olevasta sisällysluettelosta.

Näiden lisäksi paketissa on kahdeksan peliä, joissa voi puhua ”D-kieltä” eli korvata R-äänteen D:llä. Pelien sanavarasto on suunniteltu siten, että D-äännettä voi harjoitella sanan alussa tai sanan keskellä. Sanan keskellä D-äänne voi olla tavun alussa tai sen lopussa. Ohessa oleva esimerkki on Porsas Possulan pelistä, jossa voi lisäksi harjoituttaa muistiaan.

Paketissa on paljon kuvasanakortteja, joita voi kiinnittää seinille lapsen arkiympäristöön. Sillä tavalla lapsi saa ”kielikylpyä” ja harjoittelu tehostuu kun kuvat muistuttavat lasta harjoittelemaan useammin pitkin päivää. Nämä kortit ovat kaksipuoleisia. Kuvakortin toisella puolella sana on ”D-kielellä” ja toisella puolella sana on kirjoitettu tavanomaiseen tapaan. Haluttaessa näillä samoilla korteilla voi pelata myrkkysienipeliä tai käyttää niitä monien muiden pelien tai leikkien oheismateriaaleina.

Kolmannen ryhmän peleissä harjoitellaan R-äännettä. Näiden pelien järjestysnumerot tosin alkavat viitosella, koska nämä ovat jatkoa peruspaketin harjoituksille. Kaksi peliä on tarkoitettu R-tavusarjojen harjoitteluun kuten ohessa oleva esimerkki Leevi Lentäjän värinoppapelistä.

Paketissa on viisi peliä R-sanaharjoituksia varten. R-äännettä voi harjoitella sanan alussa tai sanan keskellä joko tavun alussa tai tavun lopussa. Ohessa oleva pelilauta on Rakentaja Rantasen kuvalotosta, joka sopii 2-4 pelaajalle.

Tämä esimerkki on Markku Murkun lautapelistä. Pelit on suunniteltu siten, että niitä voisi käyttää mahdollisimman monipuolisesti. Ideakortissa on lisää vinkkejä Leikiten-pelien käyttöön.

Pakettia voi käyttää itsenäisesti ilman kirkkaanvihreää peruspakettia. Tämä lisäpaketti tuo lisää hauskoja vaihtoehtoja äänneharjoitteluun.

SISÄLLYSLUETTELO

 

1. SUUJUMPPA
1.1.a. Kerttu Ketun muistipeli
1.1.b. Kustaa Kukon domino

2. D-HARJOITUKSET
2.1.a. Leevi lemmikkiostoksilla -pussipeli
2.1.b. Pietari Pingviinin lautapeli
2.1.c. Lokki Löppösen lautapeli
2.1.d. Martti Majavan kuvalotto
2.2.a. Rolle Ralliautoilijan sanakortit & myrkkysienipeli
2.2.b. Kyösti Kultakalan onkimiskilpailu
2.3.a. Mauri Mäyräkoiran sanakortit & myrkkysienipeli

2.3.b. Gunnar Gorillan kuvalotto
2.4.a. Tarja Tarjoilijan sanakortit & myrkkysienipeli
2.4.b. Porsas Possulan peli
2.5.a. Hanna Hämähäkin sanakortit & myrkkysienipeli
2.5.b. Leo Leipurin korttipeli

5. R-HARJOITUKSET
5.1.a. Ötökkä Österblomin onkimiskilpailu
5.1.b. Leevi Lentäjän värinoppapeli
5.2.a. Rakentaja Rantasen kuvalotto
5.3.a. Matti Matkailijan muistipeli
5.4.a. Hirvi Hirvosen lautapeli
5.5.a. Markku Murkun lautapeli
5.5.b. Arttu Astronautin korttipeli