Vihreä tumma paketti

Ääntäminen, lausepaketti

Tummanvihreä paketti sisältää 22 erilaista peliä tai leikkiä, jotka on tarkoitettu lauseiden harjoitteluun.

Tehtävät on ryhmitelty seitsemään osa-alueeseen:
1. Pelialustat lauseharjoitteluun
2. P, T ja K lauseissa
3. M ja N lauseissa
4. H, V ja S lauseissa
5. J lauseissa
6. L ja R lauseissa
7. Vaikeita konsonanttiyhdistelmiä

TUMMANVIHREÄN PAKETIN PELIEN SISÄLLÖT

Ensimmäinen ryhmä sisältää muutaman noppapelin pelialustan, joita voi käyttää lauseharjoituksissa.

Toisen ryhmän pelien avulla harjoitellaan klusiileja (p, t, k) ja vokaaleja sisältäviä lauseita. Tässä ryhmässä on monta peliä, jotta klusiileja voi harjoitella lauseissa vaikeutuvassa järjestyksessä – ensin vain yhtä klusiilia/lause (esimerkiksi: Pepi ui. Eppu oppii. Äiti auttaa Outia. Atte tuo teetä. Kiia kiikkuu. Käki kukkuu.), sitten kahta klusiilia/lause (Tyttö taputtaa Pepiä. Topi putoaa. Pekka kiipeää. Kati ottaa kaakaota.) ja lopulta kaikkia kolmea klusiilia samassa lauseessa (Tikka koputtaa puuta. Kata pukeutuu.). Ryhmän kaikki neljä peliä sisältävät lausekortteja / kaloja, joita voi helposti käyttää myös muiden pelien tai leikkien yhteydessä. Tällöin saadaan lisää vaihtelua harjoitteluun.

Kolmannessa ryhmässä harjoitellaan nasaaleja (m, n). Apina Ahkeran lausekorttien lauseet sisältävät nasaalien lisäksi vokaaleja ja klusiileja. Apina Ahkeran lausekorteilla voi pelata numeronoppapeliä tai käyttää kortteja Pelialustojen (vt 1.1.) tai minkä tahansa muun pelin ohessa.

Neljänteen ryhmään kuuluu kuusi peliä, joissa kaikissa harjoitellaan frikatiiveja (h, s ja v) lauseissa. Sanni Sammakon lautapelissä harjoitellaan h-äännettä lauseissa. H-äänteen lisäksi lauseissa on vain vokaaleja ja klusiileja (k, p, t) (esimerkiksi: Heikki hyppää. Hauki ui.). Matikaisten maatilalla –lautapeli on ääntämyksen suhteen hieman vaikeampi, sillä peliin kuuluvat lauseet sisältävät h-äänteen lisäksi klusiileja ja nasaaleja (Heikki myy mehua. Pikku Heini hiihtää.). Tämän ryhmän pelien avulla voi samalla tavalla käydä läpi myös s- ja v-äänteet – ensin äänne harjoitellaan pelkkien klusiilien seurassa ja sitten otetaan mukaan myös nasaalit.

Viidennen ryhmän pelien avulla harjoitellaan j-äännettä ensin klusiilien seurassa (esimerkiksi: Jaakko ajaa autoa. Opettaja auttaa Keijoa.) ja sitten klusiilien ja nasaalien seurassa (Joonatan taikoi jänön. Joona nukkuu jo.). Tähän ryhmään kuuluu kaksi peliä, jotka ovat nimeltään Kimmo Kirahvin muistipeli ja Tuukka Tumpelon kuvalotto. Pakettiin kuuluvasta ideakortista saa vinkkejä kuinka näiden pelien lausekortteja voi hyödyntää myös muiden pelien tai leikkien kanssa, jolloin harjoittelusta tulee tarvittaessa vaihtelevampaa.

Kuudennessa ryhmässä on viisi peliä likvidojen (l, r) harjoittelua varten. Lumiukko Luikurin värinoppapelissä l-äännettä voi harjoitella pelkkien klusiilien kanssa (Lotta leikkii pallolla. Äiti leipoi pullat.). Arttu aarrejahdissa –pussipelissä l-äännettä voi harjoitella lauseissa klusiilien ja nasaalien kanssa (Teemulla on loma. Niilo menee kouluun.). Samoin r-äännettä voi harjoitella ensin helpommissa yhteyksissä pelkkien klusiilien kanssa ja sitten vähän vaikeammissa yhteyksissä klusiilien ja nasaalien kanssa. R-pelejä ovat Meeri Merenneidon onkimiskilpailu (esimerkiksi: Petteri kurkottaa. Rita pyörii.) ja Artturi Astronautin korttipeli (Inkeri rakentaa korkean tornin. Moottori meni rikki.). Erkki eläinlääkärin heittopelissä harjoitellaan sekä l- että r-äännettä samalla kertaa (Eläinlääkäri tutkii koiraa. Rolle pelaa koripalloa.).

Seitsemännen ryhmän kolme peliä on tarkoitettu konsonanttiyhdistelmien harjoitteluun lauseissa. Kahdessa pelissä on lauseita, joissa on vaikeita konsonanttiyhdistelmiä (esimerkiksi: Lintu visertää oksalla. Essillä on ruskea ratsu.). Leppis Lehikoisen ketjukertomukset –leikissä vaikeita konsonanttiyhdistelmiä pyritään yleistämään spontaanipuheeseen. Näissä peleissä, kuten kaikissa muissakin tummanvihreän paketin peleissä lauseet ovat irtokorteilla, joten niitä voi käyttää myös monien muiden pelien ja leikkien ohessa lauseharjoituksissa.

SISÄLLYSLUETTELO

 

1. PELIALUSTAT LAUSEHARJOITTELUUN
1.1. Pelialustat

2. P, T JA K LAUSEISSA
2.1. Tiian teekutsut –kuvalotto
2.2. Okon onkimiskilpailu
2.3. Rosvo Romppaisen korttipeli
2.4. Tikka Tiikkaisen heittopeli

3. M JA N LAUSEISSA
3.1. Apina Ahkeran lausekortit

4. H, V JA S LAUSEISSA
4.1. Sanni Sammakon lautapeli
4.2. Matikaisten maatilalla -lautapeli
4.3. Millan muistipeli
4.4. Tuppukylän tietyömaa -lautapeli

4.5. Hanna Hanhen numeronoppapeli
4.6. Oskun onkimiskilpailu

5. J LAUSEISSA
5.1. Kimmo Kirahvin muistipeli
5.2. Tuukka Tumpelon kuvalotto

6. L JA R LAUSEISSA
6.1. Lumiukko Luikurin värinoppapeli
6.2. Arttu aarrejahdissa -pussipeli
6.3. Meeri Merenneidon onkimiskilpailu
6.4. Artturi Astronautin korttipeli
6.5. Erkki Eläinlääkärin heittopeli

7. VAIKEITA KONSONANTTIYHDISTELMIÄ
7.1. Kassu Karvakuonon lausekortit
7.2. Into Intiaanin lautapeli
7.3. Leppis Lehikoisen ketjukertomukset